Kauza Dobrá polévka

Holešovický podnik Dobrá polévka (který osobně neznám, tak snad mohu být nezaujatý) se stal během včerejška hvězdou českého internetu, když se proslavil petrželí a mravokárnosti svých zaměstnanců. To, jestli to byl promyšlený tah, nebo jen dílo nechtěného, nám zůstane utajeno.

Celá věc se má tak, že tato polévkárna nahrála na svůj Facebookový profil čtyři (opravdu jen čtyři!) fotografie, na kterých je prezentované jídlo ozdobené petrželí. To popudilo jednu fanynku, která se na přítomnost petržele na fotografiích lehce oprskle dotázala, načež se jí od kuchařky/servírky nedostalo odpovědi, ale pouze výzvě k slušnému chování. Toho si všiml Daniel Dočekal, napsal o tom na svůj blog a spustil tak petrželovou lavinu.

Během několika hodin se na profilu Dobré polévky začaly objevovat desítky až stovky příspěvků o petrželi. Vedle toho se kdoví odkud vyrojila horda gastrosnobů, která začala šťourat do fotek jídla. Podívejme se na některé komentáře:

Lukáš M.: „Jakože fakt sorry, že někdo neumí udělat pizzu normálně to dokážu pochopit, ale že ji ani neumí nakrájet a ještě si to jak hrdina fotí na facebook, to je fakt unikát. Hlavně že to má hranantej talíř a italskou petržel na okrasu.“

Evey H.: „ta topinka v tom plave? to je jak žrádlo pro kachny… omg…“

Tomáš V.: „Kdyby mi tidle predlozili v restauraci a rekli si za to obvyklych 150kc per pizza, tak to nezaplatim a okamzite to reklamuju. Italove musi mit zachvat smichu.. parodie na ceskou pizzu a s petrzeli!!“

Pokud si malé bistro založí Facebookovou stránku, aby tam mohlo vystavovat fotografie svých jídel a zveřejňovat denní nabídku, byť je vše jmenované na zcela amatérské úrovni, přijde mi to spíš roztomilé, než abych měl potřebu se danému podniku vysmívat. Návštěvníci Dobré polévky na Facebooku nejspíš zcela ignorují, že na druhé straně za počítačem sedí leda tak servírka s kuchařem a ne Marek Prchal, za jehož vlády by byla stránka jistě o několik řádů profesionálnější.

Namísto toho si stovky výtržníků navzájem lajkují komentáře o tom, že na tom či onom dezertu je málo petržele, a připadají si u toho nesmírně vtipní a originální. I když by si personál měl pravděpodobně přečíst nějakou tu příručku o tom, jak správně vystupovat na sociálních sítích, stále nepovažuji čtyři fotografie s petrželí a jeden dotčený komentář za dostatečný důvod pro takovéto hromadné pošťuchování do slabšího.

Lide, vzpamatuj se, Dobrá polévka to se sociálními sítěmi určitě neumí tak jako ty, zato ale dost pravděpodobně umí uvařit lepší polévku. Reakce servírky na svůj dobrý nápad při zdobení talířů byla dost špatná, ale reakce tvoje na tuto reakci ještě o poznání horší.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *