Příbory v restauracích a menzách

Závažné gastronomické téma, které trápí lidstvo od doby, kdy přestalo jíst rukama (KFC se nepočítá), budeme řešit dnes. Jsou jím příbory v restauracích a menzách, jejich distribuce, mytí, a tak dále.

Je to přitom, jak uvidíte, téma veskrze komplexní.

Prvním problémem je samotná čistota nádobí. Nedělám si iluze, ve svém životě jsem viděl dostatek gastronomických provozů, rozhodně se v jejich oddělení nádobí nemluví česky a je skoro i dobře, že třeba ve fastfoodové restauraci dostanete jedině plastový příbor. Otírání vidliček a nožů ubrouskem, tak, jak ho v každém druhém dílu svého pořadu předvádí Zdeněk Pohlreich, je bohužel opravdu stále na pořadu dne. Přitom je to vlastně jen o přiměřeně větší péči o každý kousek příboru, kvalitních myčkách (živých i těch na 230 voltů), a prostě nějaké snaze.

Takže předpokládejme, že máme čisté příbory, a teď je na čase je strávníkovi naservírovat na stůl.

Je-li to strávník v menze, rozhodně mu neuděláte radost tím, že vezmete padesát příborů svýma nijak nechráněnýma rukama (stačily by rukavice, za předpokladu, že je nemáte celý den), chytnete je za tu část, kterou onen student strká obvykle do pusy, a mrsknete je do příborníku. Tímto posíláme vzkaz do Pizzy VŠEm a prosíme o nápravu, protože máme jenom jedny nervy a už to trvá dost dlouho.

No, a občas i studenti zavítají do restaurace, žejo? Je proto docela tristní, pokud ani v restauraci nedostanou příbor tak, aby se nemuseli štítit s ním jíst. Balení do ubrousků je snad už záležitostí hlavně pokoutných jídelen a vesnických čtyřek (ve kterých je ale obvykle gulášek jedna báseň, ne že ne!).

Teď jedou „příborníky“ ve tvaru různých sklenic, váz či děrovaných nádob z obchodního domu IKEA. A existují dva názorové proudy, které jsou zcela odlišné a daly by se přirovnat k věčnému sporu, jestli patří na kartáček první pasta, nebo voda.

  • Skupina číslo 1 tvrdí, že je lepší mít příbory tou částí, kterou si strkáte do pusy, nahoru. Zásadní argument proti je ten, že většina nádob v restauracích je řešena tak blbě, že si na tu část, kterou jíte, musíte sáhnout rukou (což je eklhaft a jenom o malinko méně eklhaft, pokud jste si předtím ty ručičky umyly, milé děti).
  • Skupina číslo 2 tvrdí, že je lepší mít příbory tou částí, kterou si strkáte do pusy, dolů. Zásadní argument proti je samozřejmě ten, že většina těch váz na příbory se týden nemyla a na jejich dně najdete občas skutečné skvosty.

A nebyli bychom to MY, pokud bychom nepřispěchali s řešením. Dokonce s vícero řešeními!

MY

Vážení restauratéři, každopádně věnujte příborům trochu více péče a myjte je s láskou. Co se jejich distribuce týče, nabízíme minimálně následující množinu řešení:

  • Příbory na talíři jsou sice těžká devadesátá léta, ale v devadesátkách byla spousta věcí super a tahle mezi ně rozhodně patřila.
  • Jedincům s mně podobným oucídíčkem můžete ty příbory balit třeba do sterilních obalů a budeme skákat dva metry vysoko a provolávat vaši slávu i na těch sociálních sítích, kam nikdo nechodí, třeba na Google+ nebo tak.
  • Myjte ty nádoby na příbory pořádně a dávejte do nich nože a vidličky hlavičkou dolů.
  • Pořiďte si ultravychytané zařízení z produkce My bychom to udělali lépe, jehož koncepci nastiňuje následující obrázek:
Opráski sčeskí gaztrnomije

Opráski sčeskí gaztrnomije


        


Komentáře nejsou povoleny.