Pivo a mašinky. To jsou dvě věci, které dokáží obměkčit srdce chlapa každého věku a které z něj dokáží (ve správném množství) udělat opět malého kluka. V případě piva je možnost omlazení chvílemi až neuvěřitelná a mnohdy se vám po požití dostatečného počtu hrníčků (pokud vaříte dle hrníčkových kuchařek) může stát, že se budete cítit jako malé batole. Tyto dvě věci takřka dokonale spojila síť franšízových restaurací Výtopna. A my si dnes, milé děti, něco o jedné z Výtopen povíme. Konkrétně o té pražské.
Ještě pár let zpátky byla Výtopna na Václaváku (V paláci Fénix) stylovou restaurací, v níž pivo po lokále rozvážely lokálky a jiné druhy vláčků, avšak v níž bylo jídlo i pití zcela nehorázně předraženo. Naštěstí provozovatelům došlo, že i v Praze je konkurence veliká, a tak je v dnešní Výtopně předražené už jen to jídlo (které ale aspoň za něco stojí). Jedenáctistupňové Europivo, tedy Gambrinus, tam pořídíte za slušných 29 korun, za plzeňskou dvanáctku dáte o 10 korun více. A to je fér.
Upozorňujeme cestující, že ohlášená doba zpoždění se může změnit. Foto: Vytopna.cz
Jak to vlastně funguje? Jednoduše – číšníci ve Výtopně pouze přijímají objednávky a roznášejí jídlo a míchané drinky, všechny ostatní nápoje rozvážejí vlakové soupravy, které kličkují skrze celou provozovnu. Ty samé se starají i o odvoz prázdných sklenic. Tento skvělý koncept ale krachuje hned ve svém počátku, tedy v okamžiku, kdy sdělujete číšníkovi svoji objednávku. Zatímco v běžné hospodě typu Na Růžku stihnete za jeden středně dlouhý večer vypít tucet piv, ve Výtopně se stejným tempem zmůžete maximálně na slabých osm. Ano, rozhodně ušetříte, ale ruku na srdce – koho v opilosti zajímají prachy?!
Pánové „průvodčí“ ve Výtopně zkrátka nestíhají, lítají po hospodě sem a tam, opravují trať a uvádějí vykolejené vlaky zpátky do provozu (počet piv, které zkonzumují hosté restaurace a nehodovost na místní železniční síti jsou přímo úměrné), ale toho, že už před vámi nestojí žádná sklenice, si jen tak nevšimnou. Řešení je jednoduché – dotykové obrazovky! Fungují velice dobře v síti hospod The Pub, kde si jimi objednáváte cokoliv jiného kromě piva, které si točíte sami. Ve Výtopně by fungovaly ještě lépe! Proč zkrátka podnik, který se chlubí tím, že vyloučil člověka z donášky piva, není schopen vyloučit člověka i z objednávání piva. Touchscreeny se rvou na spoustu míst, kam se absolutně nehodí, není mi tedy jasno, proč alespoň jednou nemohou být tam, kde by se z nich každý mohl jen radovat.
A kdo stál u zrodu Výtopny?
Pánové z Výtopny mají plán – jsou jimi iPady, které budou a) zapuštěny ve stolech nebo (lepší nápad) b) rozdávány obsluhou (horší nápad) a pomocí nichž budou hosté posílat své objednávky přímo na bar. Nápad to je skvělý, mluvilo se o něm všude možně, ale když jsem byl ve Výtopně minulý týden, jediný iPad, který jsem tam viděl, byl ten, který měl asijský mládežník u vedlejšího stolu a pařil na něm Angry Birds. Možná jsem jen přišel ve špatný čas nebo do špatného oddělení, ovšem to nic nemění na to, že jsem kvůli pomalé obsluze stihl pouhých sedm kousků (a to jsem měl formu!).
Třešničkou na dortu jsou poslední objednávky v 11 hodin, kdy je hospoda ještě narvaná k prasknutí. Tím už se raději nevzrušuji.
Výtopňáci, buďte moderní! Dnes se dají podobná matlací zařízení snadno ochránit před poničením podnapilými hosty. Přínos by byl velký i pro vás a vaši návštěvníci by navíc byli ušetřeni bolestem v oblasti krční páteře způsobené neustálým ohlížením se po vysněném pivním vlaku. A vy ostatní si do Výtopny někdy zajděte. I tak je tam fajn.